Körmendi Kft 25 éves, Körmendi Munkaeszköz Kft, www.kormendi-online.hu, 25, years, JCB, Case, Eurocomcach, alkatrészek

Hidraulikus talajfúrók - Változatos feladatokra

A földmunkagépek felhasználási körét sokrétűen bővítik a hidraulikus talajfúrók, amelyekből angol és olasz gyártók termékei is megtalálhatók a Körmendi Kft. termékpalettáján.

A magyar kisvállalkozói réteg számára lehet leginkább hasznos egy-egy speciális szerelék, amellyel újabb típusú munkák megszerzésére nyílhat lehetőség, és amely a termelőeszközök jobb kihasználtságát is eredményezhetné. Ilyen irányt jelenthetnek az építőgépekre szerelhető fúróadapterek, amelyek számos esetben megkönnyítik az építőipari vállalkozók munkáját, legyen szó kerítésépítésről, ipari csarnok pontalapjainak, vagy éppenséggel vonalas létesítmények alatti átereszek elkészítéséről, illetve közműépítésről.

AUGER TORQUE
Az angol Auger Torque kifejezetten építőgépekhez kínálja különböző méretű és teljesítményű hidraulikus talajfúróinak palettáját. Az Augertorque fúrók legkisebb példányai már a 750 kg-os kategóriájú minikotrókra felszerelhetők, ám a gyártó széles termékkínálatának köszönhetően akár egy 30 tonnás kotró is megfelelő szerelékkel egészíthető ki. Mindemellett az angol cég az egyéb gépkategória tagjaira is gondolt, hiszen a portfólióban a csúszókormányzású minirakodókra, autódarukra, teleszkópos emelőkre és kotró-rakodókra csatlakoztatható talajfúrók egyaránt megtalálhatók. Az 1998-ban alapított gyártó fúrói nagy népszerűségnek örvendenek idehaza, ami főként a termékek széles felhasználási körének tudható be. A fúrási mélységnek egyedül a gémhossz szab határt, míg a választható teljesítményt a gép hidraulikus rendszerének paraméterei határozzák meg.
A fúrókat ugyan talajhoz fejlesztették ki, de a rendelkezésre álló körmök segítségével egy betonlemezzel vagy egy keményebb, sziklásabb altalajjal is elbánnak. A szerelékek nem igénylenek különösebb karbantartást, a fúrószárak kopása, esetenkénti cseréjétől eltekintve. 

MINI DRILL
Az olasz MAIT S.p.A. Drilling Rigs cég Midi Drill elnevezésű speciális fúrógépe a hidraulikus fúrószáraknál hatékonyabb és termelékenyebb munkát tesz lehetővé. A gép egy átalakított Komatsu PC 75-ös lánctalpas kotróból és a gyárilag csatlakoztatott fúrószárból áll, amellyel 40-90 cm-es átmérőjű, 18-22 méter mély furatok készíthetők. A gép nagy előnye, hogy mindössze 11,2 tonnás tömegének köszönhetően könnyen áttelepíthető, a fúrószár vízszintes helyzetbe döntve a hordozó géppel együtt szállítható, nincs szükség hosszadalmas szét- és összeszerelésre. 

HYDRA
Az AugerTorque-hoz hasonlóan különféle méretű és típusú földmunkagépekre szerelhető hidraulikus talajfúró eszközök gyártásával foglalkozik az olasz Hydra cég. A termékkínálatból érdemes kiemelni a vízszintes fúrókat, amelyek alkalmasak az útpályák, töltések alatti átvezetések elkészítésére vagy vízszintes közművezetékek építésére. Az eszköz felxibilis kialakítású, a központi hidraulikaegység lágy tömlőkön keresztül kapcsolódik az indítóaknában elhelyezett fúrószerkezethez. A hidraulikaegység teljesítményének függvényében a Hydra vízszintes fúróival különböző hosszúságú és átmérőjű furatok készíthetők.
kormendi_lablec_700px.jpg